despre noi
soiuri de dovleci
cu si despre dovleci
preparate din dovleac
capsuni si coacaz
pepeni si pomi fructiferi
dovleci Halloween
gemuri si compoturi naturale
 
 
CONTACT:
Tel.: 0724 206 962
alex.onutu@yahoo.com
Retete cu dovleac

O supa delicioasa se poale face dintr-un kilogram de cuburi de dovleac calite cu ceapa si usturoi, in unt, stinse cu un litru de supa de pasare sau de oase. Totul se lasa la fiert cam 20 de minute. Apoi se acreste cu zeama de lamaie, se potriveste de sare si piper, i se adauga patrunjel tocat, iar dupa citeva minute se drege cu smintina din belsug.
Bucatile de miez de dovleac, curatate si coapte in cuptor incins, se servesc cu sau fara adaos de unt topit si zahar, calde, ca gustare.
Tot din miez de dovleac fiert si scurs sau copt in cuptor, pasat de cald, amestecat cu zahar, esenta de rom, miez de nuca, bicarbonat stins, galbenusuri si albusuri batute spuma, se face o budinca gustoasa, care se coace in forma bine unsa si tapetata cu faina
Acelasi miez de dovleac bine copt si pasat se foloseste si la pregatirea turtei de malai cu dovleac, preparat obisnuit la tara, dar care este un deliciu pentru orasenii amatori de bunatati rustice. Miezul de dovleac copt si pasat se amesteca bine cu zahar si esenta de rom, apoi cu trei sau patru galbenusuri si se lasa deoparte. In alt vas incapator se opareste un kilogram de faina cu un litru de lapte fiert, se amesteca bine sa nu faca boturi, se adauga putina sare, o jumatate de pahar de ulei, un pachet de unt topit, bicarbonat stins, dovleacul, albusurile batute spuma, se gusta daca e destul de dulce si se verifica si consistenta (trebuie sa fie ca o smintina care curge). Se coace in tava unsa cu untura sJ tapetata cu malai, pana se rumeneste deasupra. Se serveste cald sau rece, cu smintina si zahar.
Din miezul de dovleac crud, ras pe razatoarea cu ochiuri mari, se face si gem. Dovleacul se lasa 12 ore sa stea cu zahar (un kilogram zahar la doua kilograme dovleac), ca sa lase zeama, dupa care se fierbe indelung amestecind mereu, pana se leaga. Iar la final i se adauga zeama de lamaie si esenta de rom. Gemul se toarna in borcane fierbinte, Iiar daca exista suspiciunea ca nu este destul de legat, ca sa reziste in timp, i se adauga cate o aspirina.

 

Gem de dovleac

 

Ingrediente: 2 kg pulpa de dovleac, 1 kg zahar, 1 kg caise uscate, 2 lamai, vanilie, scortisoara.
Mod de preparare: Se taie pulpa de dovleac in cubulete, se acopera cu zaharul si se lasa sa stea 12 ore. Se toarna apa clocotita peste caisele taiate feliute si se lasa la inmuiat ore. Se pune dovleacul in cratita pentru dulceata, se adauga caisele cu lichidul in care au stat , lamaile taiate felii subtiri si vanilia. Se pune cratita pe foc si se fierbe la flacara iute, amestecand mereu pana scade lichidul. Se ia cratita de pe foc si se baga in cuptorul cald, unde se lasa sa fiarba 3 ore la foc foarte mic, se mesteca din cand in cand, se toarna fierbinte in borcane si se inchide ermetic.

 
 

Placinta cu dovleac (1)

 

Ingrediente:
Foi: 15 linguri de apa minerala sau sifon (225 ml), 15 linguri de faina cu vârf (425 g),7 linguri de ulei
Umplutura: 1 kg dovleac, 8-10 linguri de zahar, 1 ligurita scortisoara, 1 plic zahar vanilat, ulei si faina pentru tapetat tava

Mod de preparare:
Foile: se face coca din apa minerala , faina si ulei . Daca înca se lipeste de mâini se mai pune putina faina. Se lasa sa se odihneasca pâna radeti dovleacul.
Umplutura: se rade dovleacul pe partea cu gauri mari si se amesteca într-un castron cu zaharul si scortisoara . Daca aveti puteti sa-l radeti în robotul de bucatarie. Se tapeteaza masa de lucru cu faina. Se împarte coca în 2 parti egale. Se întinde prima foaie de lungimea tavii de aragaz. Se pune pe ea jumatate din dovleac si ruleaza, având grija sa o închideti la capete. Se unge tava cu ulei si tapeteaza cu faina . Se întinde a doua foaie urmând aceleasi procedee.
Se pun în tava si se coc la 350°F 45-55 de minute. Se poate pudra cu zahar pudra amestecat cu zahar vanilat. Se taie a doua zi. Se pastreaza la frigider sau la temperatura camerei acoperita cu film.

 
 
Placinta cu dovleac (1)
 

Atmosfera cenusie si friguroasa de afara, te invita sa stai in casa la un pahar de vorba langa familie si prieteni. In casa sa fie cald si sa miroasa a placinta de dovleac. Placinta cu dovleac este o bunatate de placinta, usor de facut, care poate inveseli atmosfera cenusie a unor zile de noiembrie. Placinta cu dovleac putem face si cu aluat preparat de noi dar si cu foi cumparate, e in functie de timpul nostru. Aceasta placinta cu dovleac este atat de buna si savuroasa incat se poate consuma si rece, daca mai ramane.

Ingrediente: 1 pachet de foi de placinta, 1 kg dovleac curatat, 150 g unt, 50 g gris , 100 g zahar, vanilie

Mod preparare:
Se rade dovleacul, se pune intr-o cratita cu zaharul, 100 g unt si vanilia;
Se pune cratita cu umplutura pe foc mic, si se lasa, amestecand mereu pana se inmoaie, se lasa sa se raceasca;
Se intind foile intr-o tava unsa cu grasime astfel: se pun mai intai 3 foi pe fundul tavii, stropite intre ele cu unt, pe a treia se presara gris, apoi se alterneaza foile cu umplutura de dovleac in mod egal, se incheie tot cu 3 foi fara umplutura;
Se pune tava in cuptorul cald si se coace la foc potrivit 30 minute.

 
 
  Design by  web design, identitate vizuala, grafica
    Copyright 2007 dovlecisifructe.ro